CULTUUR

Er zijn alweer een paar mooie weken achter de rug na de start van het nieuwe schooljaar. Met de kinderen van cultuur gingen we op avontuur in de wijk. Zo keken we naar de grote vogelmuren van DZIA in de Liniestraat. De muren vallen onder het project: Blind Walls Gallery, het museum op straat. Hoe zou de kunstenaar de vogelmuren gemaakt hebben? En hoe kunnen we de vogels zelf tekenen? Na goed kijken & na-tekenen, maakten de kinderen hun eigen fantasievogel!

Ook brachten we een bezoekje aan Wij, de kunstenaars van Breda! (deel II). Met deze expositie biedt het Stedelijk Museum Breda een podium voor kunstenaars uit Breda. Er was veel moois en verbazingwekkends te zien. Zo riep de dode rat, die onderdeel uitmaakte van een van de kunstwerken, veel reacties op. Het was dan ook hééél moeilijk hem niet even aan te raken! We hadden mazzel toen bleek dat de expositie niet uit één maar uit twee ruimtes bestond.

Daarnaast werd dit jaar de 8ste editie van BedaPhoto georganiseerd met als thema: ‘To Infinity and Beyond’. Ook wij gingen met de cultuur kidz op pad om de foto’s te bekijken. Met de eerste groep bezochten we De Chassé Promenade en liepen we over ‘The Infinity Path’. Met een volgende groep bekeken we de foto’s bij STEK & Belcrum Beach. Tijdens onze wandeling door STEK zagen we niet alleen foto’s maar ook een graffiti artist live aan het werk!

Lopend over Breda Photo mocht iedereen een lievelingsfoto uitkiezen. Met deze lievelingsfoto’s gingen we in het cultuurlokaal aan de slag. Foto’s zetten de tijd als het ware stil. De kinderen bedachten wat er voor of na hun lievelingsfoto gebeurd zou kunnen zijn. Vervolgens mochten ze dit verhaal op de foto zetten. Maar voordat ze een foto van hun verhaal konden maken moesten ze goed nadenken. Hoe moest hun foto eruit zien, en wat hadden ze daarvoor nodig? Ter inspiratie bekeken we een korte film van de kunstenaar Teun Hocks. Deze kunstenaar maakt eerst van alles voor zijn foto’s. Zo schildert hij bijvoorbeeld een landschap en zet hij allerlei materialen weg. En dan pas maakt hij een foto. Dit wordt met een moeilijk woord ensceneren genoemd.